zaterdag 18 april 2009

X-factor deel II

Gisteren weer naar de X-factor gekeken. Zo te zien hebben alle kandidaten enorm veel talent. Daar zijn ze mee geboren. Maar iemand met de aangeboren X-Factor staat niet meteen in de finale. Die moet oefenen, vallen en opstaan. De ene week lukt dat beter dan de andere week.
Als je die drie maanden dat dat programma duurt bekijkt, dan zie je dat degenen die winnen in drie maanden best veel veranderd zijn en toch….. zichzelf zijn gebleven. Jezelf, maar dan in een verbeterde versie. Bijzonder vind je niet?

Zo is het ook met jou en mij en onze X-Factor. We zijn er mee geboren. Met Christus zijn we wederom geboren tot een nieuw leven. Dankzij zijn lijden en sterven woont Christus in ons. De X-factor.

En dan begint het groeien in Hem. We mogen zo worden zoals Christus, die X-Factor in je bedoeld heeft. Sommige mensen denken dat je als Christen een compleet ander mens moet worden en ja, er zit wel wat in, maar het wordt ook wel eens verkeerd uitgelegd. Je wordt niet een of andere saaie, vrome snuiter, nee je mag met Christus een unieke persoonlijkheid worden. Er is er maar één zoals jij!!
Toch moet je daar wel wat voor over hebben. Ook dat staat in datzelfde bijbelgedeeltevan Filipenze 2 waar ik het vorige week al over had.. Voor de duidelijkheid begin ik een paar verzen eerder bij vers 3. Daar komt de oefening aan bod.

“handel niet uit geldingsdrang of eigenwaan, maar acht in alle bescheidenheid de ander belangrijker dan uzelf. Houdt niet alleen uw eigen belangen voor ogen, maar ook die van de ander Laat onder u de gezindheid heersen die Christus Jezus had. Hij die de gestalte van God had, hield zijn gelijkheid aan God niet vast, maar deed er afstand van. Hij nam de gestalte aan van een slaaf en werd gelijk aan een mens. En als mens verschenen, heeft hij zich vernederd en werd gehoorzaam tot in de dood – de dood aan het kruis.
Daarom heeft God hem hoog verheven en hem de naam geschonken die elke naam te boven gaat, opdat in de naam van Jezus elke knie zich zal buigen, in de hemel, op de aarde en onder de aarde, en elke tong zal belijden: Jezus Christus is Heer, tot eer van God de Vader.


Je leest in dit gedeelte zo duidelijk dat het begint bij het kruis en bij de gezindheid van Christus. Ook voor Christus zelf begon het hier pas. Het uiteindelijke doel was dat God Hem hoog verheven heeft en een naam heeft gegeven boven alle namen. Opdat in de naam van Christus zich alle knie zou buigen en elke tong belijden. Maar het kostte Hem alles, Hij moest er voor de dood in gaan, Hij moest alles loslaten wat Hij had en gehoorzaam worden.

Pas als dat geweldige plaatje van die geweldige overwinning van Christus goed is geland in je hart, kun je ermee aan het werk en je X-Factor oefenen in het dagelijks leven.
Laat die gezindheid heersen die Christus Jezus had. We mogen door het geloof in Hem, leven zoals Hij heeft geleefd. We mogen hetzelfde worden als Hij. Nu moet ik zeggen dat ik heel veel wat in dit hoofdstuk staat altijd best ingewikkeld vind. We moeten best veel doen. Ik weet niet of ik wel zo nederig als de Heer Jezus zelf kan zijn. Maar toch, elke keer als ik me bedenk wat Hij heeft gedaan aan het kruis, dan heb ik altijd zoiets van, ach je moet gewoon niet zeuren.
Als je de lijn van het kruis naar Boven gericht houdt, dan kun je ook de lijn van het kruis naar elkaar toe goed houden.

volgende keer weer een X-factor stukje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten