maandag 6 april 2009

Genade, citroen, 'k zal t nooit meer doen.....

Genade, het lijkt zo makkelijk. Zo maar gratis voor niks iets krijgen wat je niet verdiend hebt. Wie wil dat nou niet? Zeker wij Hollanders zou je denken, wij willen alles wat gratis is graag hebben. Ja, dat dacht je, want er is misschien wel juist onder Hollanders een altijddurende discussie over de gratis genade die God aanbiedt. De genade staat altijd ter discussie, zo van: ‘dat gaat zomaar niet’. Dat laatste klopt overigens. Het ging niet zomaar. Om ons die genade te schenken, heeft de Heer Jezus alles, maar dan ook alles moeten afleggen. Zijn rijkdom, zijn godheid, zelfs zijn leven. Nooit zullen we ten volle kunnen begrijpen wat het Hem heeft gekost om ons genade te schenken. De straf die wij verdiend hadden was op Hem. Mijn straf, jouw straf, en de straf van de hele mensheid. Dat is niet te bevatten. Wat een liefde!! Dat alles deed hij om mij te redden en genade te schenken.
En dan denken we nog vaak dat wij er ook maar iets aan toe kunnen voegen. Zo hoorde ik laatst iemand het voorbeeld geven van een miljonair die iemand een auto wilde geven van een ton. De ontvanger wilde zelf ook iets bijdragen en betaalde 1 euro. Vervolgens vertelde hij overal dat hij en de miljonair samen die auto hadden gekocht. Zoiets doen wij vaak met de genade van God. We doen alsof we er zelf nog iets aan kunnen toevoegen. Bijvoorbeeld door netjes te leven en de wet te houden. Ik kan je verzekeren dat je daardoor niet gerechtvaardigd wordt. Je wordt gerechtvaardigd door het volbrachte werk van Christus, dat Hij ons in Zijn genade, gratis en voor niks aanbied. Als je Zijn genade niet wilt aannemen doe je niet alleen jezelf tekort, maar doe je vooral Hem te kort.
Sommige mensen, ook vroeger al vragen zich af of je dan dus maar kan blijven zondigen zodat de genade meer wordt. Natuurlijk niet. Als je echt Zijn liefde en zijn genade hebt begrepen, wil je niks liever dan leven vanuit die genade en Hem dienen met je hele hart, ziel en verstand. Over genade is altijd veel te doen, veel geschreven en veel gezongen. Het mooiste lied is misschien wel ‘Amazing Grace, how sweet the sound. That saved a wretch like me. I once was lost but now I’m found, was blind but now I see’
De man die dit geschreven heeft was slavenhandelaar. John Newton had de dood van vele, vele slaven op zijn geweten. Toen hij Christus leerde kennen, besefte hij misschien wel beter dan wie ook wat het was om onverdiende genade te ontvangen.
De laatste tijd zijn er prachtige boeken verschenen over genade, zoals:
Genade is een risico – Charles Swindoll
Toekomstige genade – John Piper
Bestemd voor Overwinning – Joseph Prince
Genade wat een wonder – Philip Yancey
Genezende genade – Seamands
Leven uit genade – max Lucado
Goeie Genade – Willem de Vink
Genade brengt me thuis – John Newton.
Zomaar een paar boeken, er zijn er nog veel meer. Boeken over genade werden al geschreven door Calvijn, Spurgeon, Bunyan, Luther en noem ze maar op. Het is een onderwerp waar we niet gauw over uitgepraat raken.
Hoewel, als ik er in deze stille week over nadenk, past stilte, gepaste stilte. Laten we er het zwijgen toe doen en ons verwonderen over die geweldige genadige God, die ons niet gaf wat we verdienden, maar die Zijn leven voor ons gaf.
Amazing Grace… Inderdaad, onvoorstelbaar verbazingwekkend fantastisch.
Heer ik hou van U!!!

1 opmerking:

  1. Jezus heeft wel zijn godheid niet moeten afleggen want hij is geen God. Er is maar één God en die heeft geen begin en geen einde. Jezus is werkelijk gestorven voor onze zonden.
    Inderdaad is het onvoorstelbaar dat wij de genade voor niets kunnen krijgen, maar wij moeten ze wel willen ontvangen en daarna moeten wij er ook naar willen leven om ze waardig te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen