vrijdag 23 juli 2010

Plezier in je werk.....



Misschien heb je ze wel eens zien rijden. Die hele grote gele vrachtwagens met Centraal Boekhuis er op. Een van de mooiste systemen van de wereld waar het de distributie van boeken aangaat. In Culemborg staan enorme magazijnen en van daaruit worden de meeste Algemene Boekhandels in Nederland bevoorraad. Daarnaast zijn alle uitgevers en boekhandels aangesloten bij de bijbehorende Vervoerscentrale. De boeken die Samma krijgt komen niet uit dat magazijn, maar we krijgen de Vervoerscentrale wel 2x per week. Alle boeken komen op die manier bij Samma op dinsdagmorgen en vrijdagmorgen binnen. Vaste prik en meestal met dezelfde chauffeur. In ons geval is dat Tom. Tom heeft al die jaren een gezellig opgeruimd karakter en al sinds jaar en dag komt hij vrolijk fluitend de winkel inzetten met veel of weinig dozen. En twee keer per week drinkt hij dan bij ons een gezellig bakkie cappuccino en babbelden we wat met elkaar over van alles en nog wat. Gezellig, vrolijk en dat al heel veel jaren. Tot een paar maanden geleden...... Opeens had Tom haast. De eerste keer heb je het nog niet in de gaten, want het is wel eens vaker zo dat er veel werk is en Tom is nauwgezet en plichtsgetrouw in zijn werk.
Maar het bleef zo en Tom was veel minder vrolijk. Hij fluitte niet meer als hij binnenkwam. Hij kwam bovendien steeds later en hij mopperde steeds vaker. Zijn donkere ogen stonden meer op onweer dan op zon. Hij vertelde ons dat hij verplicht was gesteld om zijn route anders te rijden. De computer op kantoor had uitgerekend wat de beste route en volgorde was om te rijden. Van de kleiweg moet hij eerst naar de tiendeweg om dan pas terug te gaan naar de Turfmarkt. Hij moet dat bovendien in een snellere tijd doen dan hij voorheen deed. Onlogisch, onverklaarbaar en niet over te praten, want de computer heeft gelijk. Binnen een paar maanden is al het werkplezier van deze chauffeur tot ver onder het nulpunt gedaald. Het is dat Tom zo plichtsgetrouw is, maar je kunt er bijna op wachten tot er minder secuur wordt gewerkt en je mag hopen dat het geen gevolgen heeft voor het rijgedrag.
Zo komt er ook altijd een chauffeur bij het café van de buren de fusten vervangen en staat dus met die grote vrachtwagen voor onze winkel. Deze chauffeur kan prachtig zingen en je hoorde hem altijd de mooiste Italiaanse aria’s zingen als hij aan het laden en lossen was. Ook die stem verstomde en toen ik hem er een tijdje geleden naar vroeg had hij nagenoeg hetzelfde verhaal als onze chauffeur.
Wat is dat toch dat computers en managers het werk denken te kunnen verbeteren van degenen die het moeten uitvoeren. Waarom wordt het plezier in je werk van chauffeurs, van mensen in de zorg en van leerkrachten overgenomen door computers en mensen die hun denken over hebben gegeven aan computers. Was het niet zo dat computers bedoeld waren hulpmiddelen te zijn voor mensen ipv andersom.
Er zijn overigens ook vrachtwagenchauffeurs die hun vertrouwen hebben gesteld op computers zoals de TomTom. Zo hoorde ik laatst dat een vrachtwagen een prachtig middeleeuws dorpje compleet had vernield omdat de TomTom zei dat hij zo moest rijden. Die TomTom wist natuurlijk niet dat die vrachtwagen zo groot was. De vrachtwagen was midden in het dorp blijven steken en kon geen kant meer op.....
Computers kunnen sommige dingen niet berekenen. Bijvoorbeeld gezond verstand en plezier in je werk.
Ik ben blij dat ik op mijn computertje op dit zonnige terrasje mijn gezonde verstand mag gebruiken en plezier heb in mijn werk. Ik mag lekker zelf de volgorde van mijn werk bepalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten